Direktlänk till inlägg 20 november 2011

De fattigas revolution

Av Goni Barjin - 20 november 2011 18:10

En maN tycker om att föra diskussioner kring världen och samhället. Varav detta inlägg.


Det är ju ingen hemlighet att vi i väst lever i ett överflöd. Oavsett vilka invändningar man har så är det ett faktum att vi lever i ett enormt överflöd. Detta överflöd har vi byggt upp på mindre lyckosamma länders ryggar. Idag kan man köpa 5kg ris för ca 70 kr. Vad betyder dessa 70 kr för dig? Om du hade kastat de i sjön så hade det nog inte påverkat din ekonomi speciellt mycket. Jag vill inte ens tänka på hur mycket 5 kg ris hade varit värd för andra mindre lyckosamma människor. 5kg ris ska inte kosta 70 kr. Det är fel. Det är ett tecken på vårt överflöd som vi lever i.


Vad tror ni händer i världen just nu? Jag menar, är det inte ganska uppenbart? Om man ser enkelt på saken. Är det inte så att de fattiga har fått nog? De har startat en revolution. Kolla bara på demonstrationerna i New York, mot wall street. Ingenstans i världen är klyftan så hög mellan fattiga och rika som i Usa.


Samtidigt så ser man länder som Grekland och Italien, gå mot konkurs. Dessa länder är en del av Europa. Hur kan de gå i konkurs? Det borde ju inte vara möjligt. Jag tror att det är en effekt av de fattigas motstånd. Jag vet inte exakt hur det hänger ihop, och jag har inget belägg för det. Det är bara en konspiratorisk teori.


Jag tror iallafall att det finns en gräns för hur mycket de fattiga kan stå ut. Där de står på botten av den klyfta vi har byggt upp, så kommer de att ropa. De kommer höja sina röster mot oss, som kastar mer mat på en dag, än vad de äter på en vecka, ibland en månad eller en livstid. De kommer säga, nu får det vara nog. Nu har gränsen gått. De kommer skrika på oss 20% som utnyttjar 80% av planetens resurser. De kommer skrika, vi är 80% av den mänsliga rasen. Vi vill också ha något att säga till om, vi vill också leva.


Vad tror du?


MVH en maN

 
ANNONS
 
Ingen bild

Filip

20 november 2011 19:31

80% av den mänskliga rasen kan skrika hur mycket som helst på resterande 20% som lever i överflöd, men det kommer inte hjälpa. De 80% som du snackar om skriker redan och blir konstant ägda sönder och samman av de som lever i överflöd.

Goni Barjin

20 november 2011 19:35

Om det hjälper eller inte vet jag inget om. Ett första steg för oss som diskuterar detta är nog att ta ställning till om vi vill att det ska fortsätta såhär...eller om vi vill se förändring? Vill du se utjämning av resurser, eller vill du att klyftan ska växa ännu mer?

 
Ingen bild

Tobbe

20 november 2011 20:02

Det spelar ingen roll att dem Rika 20% lever som de gör för jorden är redan övermannad och skulle maten och resurserna delas jämt ut så skulle jorden gå under om 10 år.

Hur än man vrider på det så kan det inte bli jämlikt för det kommer alltid vara någon som drabbas!

 
Ingen bild

Dooo doook

20 november 2011 20:08

Alla borde gå med i occupy stockholm, det är en grym rörelse vi har antagligen aldrig haft en våg av demonstrationer som varit så utbrett och globalt, speciellt i USA så har det sedan fackorganisationernas slut varit svårt att organisera människor. Detta kan vara det som vänder på allt. Så läs mera om ni är intresserade.
För en förändring behövs det en stor massa då vi inte styr media utan media styrs av kapitalet.

Alla som försöker säga att detta är en vänster rörelse har fel. Det är inget annat än en folklig rörelse. Människor är trötta på att se hur banker institutioner företag behandlar människor. Det handlar om medmänsklighet snarare än något annat.

Join for a more human world, join for a change!

www.occupywallst.org

 
Ingen bild

Filip

20 november 2011 20:28

Givetvis skulle det vara nice med en utjämning av resurser, det handlar om ren solidaritet liksom. Men det funkar bara om gemene man är solidariskt lagd, vilket bevisligen inte är fallet. Grejen är den att allt för många i väst är beroende av ett liv i lyx, och den lyxen förses av den pågående exploateringen av de fattiga. Vissa gillar att flyga över till Las Vegas i flygplan som drivs på kolväten som har mer eller mindre stulits från exempelvis Nigeria...hyra sportbilar för några timmar för en summa som motsvarar en årslön för gemene världsmedborgare...och slösa pengar på casinon som sparar intäkterna i diverse skatteparadis. Andra nöjer sig med att då och då unna sig en kaffe latte, gjord på kaffebönor som har plockats av någon kenyanska som jobbar 15 timmar om dagen och tjänar mindre än en dollar på dessa 15 timmar samt har fem ungar att mata. Det finns ingen solidaritet i dagens neo-liberala värld, ett klockrent exempel är dagens svenska debatt om våra gamlingar som går runt i nerpissade blöjor. Deras sista tid i livet blir exploaterat och icke-värdigt för att någon har fått möjligheten att just exploatera, och på så viss tjäna en extra hacka och leva lyxigare.

 
Ingen bild

Filip

21 november 2011 13:48

Tobbe: Den globala matproduktionen är så pass stor att jordens alla människors dagliga kaloribehov skulle kunna tillgodoses. Så ingen behöver egentligen drabbas av hunger.

Dooo doook: Det är en vänsterrörelse eftersom den kritiserar den verklighet som är en konsekvens av högerpolitik.

 
Ingen bild

Dooo doook

23 november 2011 04:44

Det är en folklig rörelse då det nuvarande systemet inte är för fri marknad eller rättvisa, liberaler stödjer kampen som vänster som religiösa grupper.
Det är inte att blunda för Filip, det du försöker göra gällande är bara ett sätt att förskjuta debatten till att vi bör använda oss av ett system som inte fungerar.
Ditt argument är att eftersom att alla inte är solidariska. Mitt svar är alla är inte solidariska av olika skäl dels för det system vi har idag inte tillåter solidaritet av något slag, vi har lämnat över den rollen till staten, staten ska vara den solidariske osynliga handen. Men om staten inte har den viljan så är det ett stort problem då vi betalar 30% av våran lön för dessa rättigheter. Inte för att staten ska anställa människor som ska upprätthålla värderingar som strider mot solidaritet, som att anställa 10000 nya arbetare för att kolla om det finns fusk av bidrag, notan för kontrollanterna är högre än fusket. Att sparka 50000 lärare men ge bidrag till företag som vill starta skolor och bidra till klyftor, eller ge bidrag till kapital företag som ska starta sjukvård för att göra vinst och tömma staten på folkets pengar men heller inte dela med sig av vinsten.
Det är ett naivt och inget rättvist system. Eller banker som får pengar av staten för att skydda våra pengar men tar vinsten till att ge sina VDar mer i lön samtidigt som dem sparkar personal och gör vinst på 500 miljoner. Vem ska betala dessa arbetslösa pengar när dem inte har jobb, jo staten, samma stat som gett pengar till alla dessa rovdjur till företag, dem har tjänat pengar på folket men låter sedan folket betala notan.
Hur många sitter för övrigt i fängelse för att förskingrat, tömt, lurat, ätit upp och gjort människor hemlösa? Ingen! Dem som sitter i fängelse är dem som protesterar mot detta förtryck.

Därav skillnaden, det har inget med vänster att göra du borde läsa mer om rörelsen broder istället för att läsa om den i media läs deras egen version.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Goni Barjin - 31 juli 2012 20:34

Det bästa jag vet, är när man hör en låt för första gången, och inser att man tycker att den är riktigt bra. Jag vet inte hur det är med er andra, men detta händer mig kanske 3 gånger/år. Låten är så bra, och i samma sekund som man inser detta så bes...

Av Goni Barjin - 4 december 2011 19:42

http://www.youtube.com/watch?v=TdkNn3Ei-Lg&feature=player_embedded    En maN vill säga några ord om ovanstående video, då den väcker många tankar.    Mina vänner...det som sker hos våra små människor runt om i världen är mycket tragiskt. Dess...

Av Goni Barjin - 17 november 2011 11:44

Duduk är tre tusen år gammal armenisk instrument som uttalas doo DOOK. Första gången jag fick höra det instrumentet var från filmen ”Gladiator”.        Varför väljer jag att skriva om detta instrument? Duduk får din kropp att rys...

Av Goni Barjin - 10 november 2011 23:31

Personlighetsdrag som en maN ogillar:   En person hör ett skämt, eller en lustig kommentar. Han kollar först på de andra i rummet för att se deras reaktion, för att sedan själv reagera. Han måste alltså se om restan av sällskapet skrattar, för at...

Av Goni Barjin - 10 november 2011 09:57


Jag följer en väg mot livets topp efter att ha varit i dess bott. Denna väg ska visa sig vara den rätta, vad kan jag uträtta? En MAN vet rätta vägen han känner det i själen.   Jag ser henne försvinna, var är min kvinna? Denna väg sk...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ enmansblogg med Blogkeen
Följ enmansblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se